Voor het onderzoek De gemengde stad hebben we aan de hand van CBS-gegevens een interactieve kaart gemaakt. Hierin zijn de verdeling van de bevolkingsgroepen en de gemengdheidsindex van elk deel van Amsterdam zichtbaar gemaakt. Dit is gedaan voor de jaren 2013 en 2017. Ook de verschillen tussen deze twee jaren kunnen via deze kaart in beeld worden gebracht. Deze kaart is rijk aan gegevens. In hoofdstuk 7 van het onderzoeksrapport hebben we de meest in het oog springende bevindingen beschreven. Iedereen heeft echter de mogelijkheid om met die interactieve kaart details op te zoeken en zelf (eigen) dwarsdoorsnedes te maken. Om hierbij te helpen is hieronder een Q&A samengesteld waarin we ingaan op mogelijke vragen.
Er zijn verschillende filters op de kaart waarmee data geselecteerd kan worden. Deze bespreken we hieronder.
Let op: bij het selecteren van een andere ‘invalshoek gemengdheid’ en/of ‘achtergrondkenmerken’ moet(en) andere filter(s) ook opnieuw ingesteld worden. .
In de kaart is het mogelijk op basis een achtergrondkenmerk de bijbehorende bevolkingsgroepen te selecteren en hiervan de verhoudingen binnen verschillende delen van Amsterdam te bekijken. Dit is alleen mogelijk bij de invalshoek “Aandeel in percentages”. Bij de gemengdheidsindex is dit niet het geval. Deze invalshoek laat namelijk een afwijking zien (t.o.v. een evenredige verdeling) over alle bevolkingsgroepen. Hier moet daarom bij de filter ‘Bevolkingsgroep’ de optie “gemengdheidsindex” worden geselecteerd.
In de kaart zijn de jaren 2013 en2017 opgenomen alsook de ontwikkeling tussen deze twee jaren. In alle gevallen wordt er een vergelijking gemaakt tussen een deel van Amsterdam en Amsterdam als geheel.
We kijken in dit onderzoek naar de gemengdheid op verschillende schaalniveaus, waarbij we verschillende delen van Amsterdam vergelijken. Daarbij onderscheiden we 7 stadsdelen, 22 gebieden, 99 wijken en 446 buurten (door onze eigen herinrichting van de buurten zijn we op een lager aantal buurten uitgekomen dan de gemeente, zie subparagraaf 7.2.2 van onderzoeksrapport).
Bij de filter ‘Uitbreiding stad’ bieden we de mogelijkheid om verschillende delen van de stad te (de)selecteren. Hierdoor worden deze delen van de stad desgewenst meegenomen in de interactieve kaart en verandert de legenda. Het (de)selecteren van bepaalde delen van de stad zorgt er niet voor dat de uitkomst van de gemengdheidsindex veranderd.
De legenda laat het minimum en maximum zien van de percentuele verdeling of de gemengdheidsindex. De delen in het rood zijn ‘minder’ of ‘lager’ dan het Amsterdamse gemiddelde, delen in het blauw zijn ‘meer’ of ‘hoger’ dan het Amsterdamse gemiddelde en de delen in het grijs zijn bijna gelijk aan het Amsterdamse gemiddelde. In de toelichting onder de legenda wordt hierover een meer gedetailleerde toelichting gegeven. Met de tooltip (mouse-over) wordt aangeven wat de uitkomst/verhouding is in specifieke delen (stadsdeel, gebied 22, wijk en buurt) van de stad.
In figuur hieronder is een screenshot van het dashboard te zien waarin is weergegeven het percentueel aandeel van de bevolkingsgroep ‘laag inkomen’ in Amsterdam op stadsdeelniveau ten op zichtte van heel Amsterdam.
Te zien is dat er stadsdelen zijn waarbij het percentueel aandeel met een ‘laag inkomen’ hoger ligt dan het Amsterdamse gemiddelde (zie de blauw delen) en stadsdelen waarbij dit aandeel lager ligt (zie de rode delen). Uit de legenda valt op te merken dat de verschillen tussen de -7,5 en +7,5 liggen. In Zuidoost is relatief gezien het hoogste aandeel met een ‘laag inkomen’ te vinden. Door met de mouse-over naar dit stadsdeel te navigeren wordt uit de ‘tooltip’ duidelijk dat dit aandeel in dit deel van Amsterdam 7,53% hoger is dan heel Amsterdam. In Zuid is het aandeel met een ‘laag inkomen’ het laagst.
In figuur hieronder is een screenshot van het dashboard te zien waarin is weergegeven de gemengdheidsindex van het achtergrondkenmerk ‘Opleidingsniveau’ op wijkniveau ten op zichtte van heel Amsterdam.
Te zien is dat de wijken binnen de ringweg minder gemengd zijn qua opleidingsniveau dan erbuiten (zie de rode delen). Enkele wijken zijn meer gemengd en die liggen vooral buiten de ringweg (zie blauwe delen). Uit de legenda valt op te merken dat de verschillen tussen de -21,0 en +8,1 liggen. Hieruit blijkt dat de range groot is en dat er wijken zijn die qua opleidingsniveau weinig gemengd zijn. Minst gemengd is de wijk Zuidas. Door met de mouse-over naar deze wijk te navigeren wordt uit de ‘tooltip’ duidelijk dat de gemengdheidsindex hier uitkomt op -21. Uit de begeleidende tekst in de tooltip blijkt dat dit vooral komt doordat het aandeel laagopgeleiden aanzienlijk lager ligt ten opzichte van heel Amsterdam en het aandeel hoogopgeleiden aanzienlijk hoger. Ook andere wijken in stadsdeel Zuid zijn weinig gemengd qua opleidingsniveau.
In figuur hieronder is een screenshot van het dashboard te zien waarbij is weergegeven het verschil tussen 2013 en 2017 van het percentueel aandeel van de bevolkingsgroep met niet-westerse migratieachtergond op het niveau van de ‘22 gebieden; ten op zichtte van heel Amsterdam.
Te zien is dat er ‘22 gebieden’ zijn waarbij percentueel aandeel is toegenomen (zie blauw delen), afgenomen (rode delen) en gelijk is gebleven (zie grijze delen). Let op: Aangezien er een vergelijking wordt gemaakt tussen de ontwikkeling van de ‘22 gebieden’ en die van heel Amsterdam, is bij een gelijke ontwikkeling tussen 2013 en 2017 het resultaat nul. Het resultaat wordt pas hoger (of lager) als de ontwikkeling binnen gebied 22 meer (of minder) is dan die van heel Amsterdam. Uit de legenda blijkt dat de verschillen in ontwikkeling tussen de -3,9 en +3,9 liggen. Hierbij valt ons op dat in de delen buiten de ringweg meer bewoners met een niet-westerse migratieachtergond zijn komen wonen (want deze zijn blauw) en in de ’22 gebieden’ in stadsdeel West (en ook in Oost en Noord) minder bewoners met een niet-westerse migratieachtergond zijn komen wonen (want deze zijn rood).